ΟΙ ΘΕΟΙ- ΠΡΟΣΤAΤΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η βδομάδα προήλθε από την διαίρεση του σεληνιακού μηνός (29,5 ημέρες) σε 4*7 μέρες συμφώνα με τις τέσσερις φάσεις της σελήνης και ήταν από πολύ παλιά ευρέως διαδεδομένη στη Ευρώπη και στην Ανατολή. Την αναφέρει και ο Όμηρος. Στην κλασσική Ελλάδα επικράτησε όμως η δεκάδα, που προσαρμόζεται πιο αρμονικά στους μήνες (3* 10 ημέρες). Οι Ρωμαίοι είχαν στη δημοκρατική εποχή την ογδοάδα (nundinum), αλλά τουλάχιστον από τα χρόνια του Αυγούστου άρχισε να επικρατήσει η βδομάδα, που έτσι διαδόθηκε σε όλη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Τα νεοελληνικά ονόματα των ημερών της βδομάδας όπως και σε όλο τον ορθόδοξο και ισλαμικό χώρο επιβλήθηκαν από τους Εβραίους για να εξαλείψουν το κάθε τι "ειδωλολατρικό". Το Σάββατο βγαίνει από το shabua "βδομάδα", και στην συνέχεια μετρούν οι Εβραίοι Πρώτη (που έγινε χριστιανικά "Κυριακή"), Δευτέρα κτλ. μέχρι την Παρασκευή (δηλ. του Σαββάτου). Ευτυχώς δεν μπορούσαν να επιβάλλουν παρά τις προσπάθειές τους τα δικά τους ονόματα στην Δύση, που κράτησε τις αρχαίες ονομασίες, που δόθηκαν προς τιμήν των 7 (των Αρχαίων γνωστών) πλανητών. Η σειρά τους είναι: Ήλιος (Sol), Σελήνη (Luna), Άρης (Mars), Ερμής (Mercur), Ζευς (Juppiter), Αφροδίτη (Venus), Κρόνος (Saturn) και βασίζεται σε πυθαγόρειες έρευνες για την απόσταση των πλανητών από την γη και τους κυβερνήτες πλανήτες της κάθε ώρας.

 

Eλληνικά Ιταλικά Αγγλικά Γερμανικά Πρόταση 
Κυριακή
*domenica 
Sunday 
Sonntag
Ηλιάς
Δευτέρα 
lunedi 
Monday 
Montag
Σεληνιάς
Τρίτη
martedi 
Tuesday
Dienstag 
Αρηάς
Τετάρτη
mercoledi 
Wednesday 
*Mittwoch 
Ερμειάς
Πέμπτη
giovedi 
Thursday
Donnerstag 
 Διάς
Παρασκευή
venerdi
Friday 
Freitag 
Αφροδισιάς
Σάββατο
 *sabato
Saturday
Samstag 
Κρονιάς

* χριστιανικά ονόματα

Οι δυτικές ονομασίες αποτελούνται από το όνομα του πλανήτη συν τη λέξη "ημέρα". Στα αρχαία ελληνικά αναφέρονται διαφορετικοί τύποι: "Κρονίου ημέρα", "Κρονική ημέρα" και "Κρονιάς". Η δεύτερη μορφή αφήνει χώρο για παρεννοήσεις. Ο σύντομος και κομψός τρίτος τύπος με την κατάληξη -άς ( γενική: -άδος), που  δηλώνει "ανήκω σε", ταιριάζει μορφολογικά με τις ονομασίες μηνών του τύπου Εκατομβαιών (-ώνος) και προτείνεται εδώ για αποδοχή μεταξύ των Eλλήνων..
 

Αρτεμισία (Κορνηλία Μπούσμπεκ), Αρχαιολόγος

 

[ Πίσω ]