Η "ΙΕΡΑ" ΣΙΝΔΟΝΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ

του Χρήστου Πολατίδη

Ιστορικά στοιχεία

Η "Ιερά" Σινδόνη πρωτοεμφανίζεται το 1349 μ.χ. σε μία επιστολή του Γάλλου ιππότη Ζοφρό ντε Σαρνό, που ζητούσε από τον Πάπα Κλήμεντο Στ' άδεια να αναγείρει εκκλησία στο Lirey της Γαλλίας, αναφέροντας επίσης ότι είχε στην  κατοχή του το κειμήλιο, που κάποιοι εκτιμούσαν ότι είχε αγοράσει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σινδόνη έμεινε στην κατοχή των Ντε Σαρνέ ως το 1464, όταν αγοράστηκε από τον Λουδoβίκο Α', δούκα της Σαβοΐας -της οικογένειας που αργότερα θα γινόταν ο βασιλικός οίκος της Ιταλίας. Πέρασε για πρώτη φορά στις Άλπεις το 1471 και φυλασσόταν σε διάφορες πόλεις του Πεδεμοντίου ως το 1502, όταν η Μαργαρίτα της Αυστρίας, δούκισσα της Σαβοΐας, αποφάσισε να το κρατήσει μόνιμα στον οικογενειακό πύργο στο Chambery των Άλπεων.


Το 1535 όμως για να προφυλαχθεί από την εισβολή του γαλλικού στρατού, επέστρεψε από το Πεδεμόντιο και από τον Σεπτέμβριο του 1578 βρίσκεται συνεχώς στο Τορίνο, με εξαίρεση τα χρόνια 1939-1946 που είχε μεταφερθεί στο μoναστήρι του Montevergine, στην νότια Ιταλία.
 

Το ζήτημα της αυθεντικότητας.

 Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρoύς σχετικά με την "Ιερά" Σινδόνη -το σάβανο, όπως λέγεται, του Ιησού Χριστού- που από το 1578 φυλάσσεται ως θησαυρός στον καθεδρικό ναό του Τορίνο.

Το ζήτημα της αυθεντικότητας της "Ιεράς" σινδόνης απασχόλησε την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Μόλις το 1978, μετά από χρονοβόρες και πολυετείς γραφειοκρατικές (!!!) διατυπώσεις, το Βατικανό συγκατατέθηκε να εξετασθεί το κειμήλιο από επιστήμονες, για να εξακριβωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η αυθεντικότητα και η παλαιότητά του.

Διάφορα ωστόσο εμπόδια (!!!) (ακόμη και από τα ιταλικά τελωνεία....) επέτρεψαν το 1988 να εξετασθούν μικρά δείγματα του κειμηλίου με την γνωστή μέθοδο προσδιορισμού ηλικίας με τον άνθρακα 14 (C14).

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν αναμενόμενο από τους επιστήμονες, αλλά απογοητευτικό για τους ανά τον κόσμο χριστιανούς. Τα τρία ανεξάρτητα εργαστήρια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία της "ιεράς" σινδόνης χρονολογείται μεταξύ του 1260 και του 1390 μ.χ. Η εξέταση είχε δείξει ακόμη ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ύφανση της σινδόνης προερχόταν από την Ευρώπη και όχι από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ένας ακόμη χριστιανικός μύθος κατέρρεε. Πολλοί τότε μίλησαν γιά "μεσαιωνική" απάτη. Ακόμη και το Βατικανό (που μέχρι τότε θεωρούσε την σινδόνη αυθεντική και θαυματουργή),παραδέχθηκε ότι το κειμήλιο ήταν αμφίβολης γνησιότητας.

 

Η απάτη κατ' εξακολούθησιν.

Μία νέα όμως "επιστημονική" ανακοίνωση ήρθε να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει νέα σειρά συζητήσεων. Στο Διεθνές Βοτανολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 1-7 Αυγούστου 1999 στο Σαιν Λούις των ΗΠΑ, ο δρ. Αβινοάμ Ντανίν, καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της  Ιερουσαλήμ (δια τoυ λόγου το αληθές επισκεφθείτε τον στο διαδίκτυo www.Is.huji.ac.il), προέβη σε μία νέα σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την "ιερά" σινδόνη. Ο δρ. Ντανίν υποστήριξε ότι μετά από πέντε χρόνια ερευνών και πειραμάτων η επιστημονική του ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ίχνη γύρης που εντοπίσθηκαν στο ύφασμα της "ιεράς" σινδόνης ανήκουν σε φυτά που ευδοκιμούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο αποκλειστικά και μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ ως και την περιoχή της Γάζας!

Μάλιστα σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Τhe Guardian" (αναδημοσιεύθηκε στην εφημ. ΕΞΟΥΣΙΑ 7-8-99), ο δρ. Ντανίν αποκάλυψε μεταξύ των άλλων ότι τα ίχνη που είχαν βρεθεί στην "Ιερά" σινδόνη και εξετάστηκαν μέσω DNA προέρχονται από αίμα ομάδας Α+ και ταυτίζονται με τα ίχνη που είχαν εντοπισθεί στο Σουδάριο, δηλαδή το ύφασμα (;;;;) με το οποίο καλύφθηκε το πρόσωπο του Ιησού μετά την σταύρωση.

Ο ισραηλινός καθηγητής υποστήριξε ότι η γύρη προέρχεται από ένα είδος γαϊδουράγκαθου (gundelia tournefortii  dunosum) που φύεται στην λωρίδα της Γάζας και όχι στην Ευρώπη. "Είμαι 300% βέβαιος ότι η Ιερά Σινδόνη και το Σουδάριο είναι σύγχρονα και κάλυψαν το σώμα και το πρόσωπο του ίδιoυ ανθρώπου" δήλωσε κατηγορηματικά ο ισραηλιός καθηγητής.

Όταν οι άλλοι μετέχοντες στο συνέδριο αναρωτήθηκαν αν το Βατικανό επικοινώνησε με τον δρα Ντανίν, εκείνος απήντησε σιβυλλικά: "ξέρουν πού μπορούν να με βρούν"....

 

Εύλογα ερωτήματα προς τον δρα Ντανίν

1)  Η ανακάλυψη γύρης από φυτά της Παλαιστίνης και   όχι της Ευρώπης αλλάζει τα αποτελέσματα της    ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14;

 2) Γιατί το Βατικανό  αντιδρούσε και έφερε τόσα πολλά   εμπόδια στους επιστήμονες που ήθελαν να κάνουν   ραδιοχρονολόγηση, ενώ παρείχε όλες τις διευκολύνσεις επί πενταετία στον ίδιο και στην ομάδα του;

3)  Μήπως η γύρη μεταφέρθηκε και εναποτέθηκε στην σινδόνη κατά την διάρκεια των "επιστημονικών" ερευνών;

4)  Αν η γύρη είναι αυθεντική και δεν εναποτέθηκε κατά την διάρκεια των ερευνών αλλάζει τίποτα σχετικά με την προέλευση των υλικών που ήταν Ευρωπαϊκά και χρησιμοποιήθηκαν γιά την ύφανση της σινδόνης;

5)  Ή μήπως ισχυρίζεστε ότι γινόταν εισαγωγές "Ιερών" Σινδόνων από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη πριν 2000 χρόνια;

6) Αφού βρήκατε την ομάδα αίματος του Ιησού (Α+) και το DNA του μήπως σκέφτεστε να τον κλωνοποιήσετε;

 

Ο κοινός νούς

Η σινδόνη είναι αποδεδειμένα περίπου 700 χρονών. Αν πράγματι υπάρχουν ίχνη από γύρη φυτών της Παλαιστίνης θα προέρχονται είτε από εκείνη την εποχή (άρα θα είναι 700 ετών, επίσης), είτε θα είναι σύγχρονα (από την εποχή των "ερευνών" του δρα Ντανίν). Η προσπάθεια του Βατικανού να "επανιεροποιήσει" την "Ιερά" Σινδόνη χρησιμοποιώντας το κύρος και τα μέσα του κράτους του Ισραήλ, μάλλον προκαλεί γέλια στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απλώς θα μπορούσε το Βατικανό να είναι πιό προσεκτικό στην επιλογή των συνεργατών του. Θα μπορούσε βέβαια και ο καθηγητής του Εβραϊκού  Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ να μην προέβαινε σε μία τόσο χοντροκομμένη ανακοίνωση! Εκτός αν πρόκειται γιά μέρος κάποιου προσχεδιασμένου σεναρίου....

Ευτυχώς υπάρχoυν ακόμη άνθρωποι που δεν τρώνε κουτόχορτο, πόσο μάλλον γαϊδουράγκαθο ... gundelia tournefortii  dunosum!

[ Πίσω ]