ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΟΚ;

 

 

Κάποιος επιχειρηματίας, την ώρα που κάθεται στο γραφείο του και διαβάζει ένα άρθρο, σκέπτεται κάτι και μετά παίρνει τηλέφωνο κάποιο ελληνικό ή ξένο γραφείο με τις παρακάτω εντολές: "φτιάξτε μου μιά εταιρεία γενικών και απροσδιορίστων δραστηριοτήτων με την ονομασία ΚΟBΙΝΕS Ιnc. KOBINES S.A. Στην εταιρεία αυτή χρησιμοποιείστε μετόχους και μερικούς ψευδοδιευθυντές (nominee) και παρακαλώ να μην φαίνομαι πουθενά γιατί θέλω να πάρω κάποια λεφτά από την ΕΟΚ και αν είναι εύκολο να έχω την εταιρεία στο γραφείο μου αύριο πρωί-πρωί. Σας στέλω τώρα την επιταγή με την αμοιβή σας.."
Την επόμενη μέρα ο επιχειρηματίας μας έχει ένα φάκελο με την Νόμιμη εταιρία του και αρχίζει εργασίες σε παγκόσμια κλίμακα και μάλιστα ζητά και στήριξη από την ΕΟΚ. ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ του όμως ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ακόμη και στην ΕΟΚ. Απίστευτο και όμως ΕΟΚικό !
ΕΟΚ-Παναμάς. Μία προβληματική απόφαση στο πρόγραμμα της ΕΟΚ με την ονομασία ΕΟΚ και Διεθνείς Επενδυτικές Συνεργασίες. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι απλή αλλά ταυτόχρονα δυναμική για οποιονδήποτε σωστό ή μη σωστό επιχειρηματία. Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που είναι κάτοικος οποιασδήποτε χώρας μέλους της ΕΟΚ μπορεί να δημιουργήσει κοινοπραξία (joint venture) στον Παναμά.
Κάθε πρόταση για επιχορήγηση από την ΕΟΚ μπορεί να φθάνει και μέχρι τα 1.000.000 ΕCUs περίπου 270.000.000 δρχ. και αφορά έξοδα είτε προκαταρκτικά πχ. για την εύρεση συνεργάτη (partners research) στις παραπάνω χώρες, είτε επενδυτικά για αγορά εξοπλισμού, είτε για οργανωτικά όπως εκπαίδευση προσωπικού (training), παροχή επιστημονικού προσωπικού scientific personnel), διοίκηση (management), επιδότηση ερευνών αγοράς (marketing), χρηματοοικονομιkά (financing),κλπ. Η ΕΟΚ το αργότερο μέσα σε 20 μέρες εγκρίνει ή όχι το αίτημα του.
Η "Δημοκρατία" του Παναμά, έχει πλήρη ελευθερία σε κάθε δραστηριότητα κάνοντάς την από τους σοβαρούς διεθνείς διαχρονικά φορολογικούς παράδεισους. Ο Παναμάς βρίσκεται μεταξύ της Κόστα Ρίκα στην Κεντρική Αμερική και την Κολομβία της Βόρειας Αμερικής (τονίζεται ότι οι χώρες Κολομβία και Κόστα Ρίκα μπαίνουν στο πρόγραμμα της ΕΟΚ και δραστηριοποιούνται και σαν κάποιο είδος φορολογικού παράδεισου και άλλων δράσεων). Καλύπτει μια έκταση 77.082 τετραγωνικών χιλιόμετρων έχοντας πληθυσμό 2.000.000 κατοίκους από τους οποίους οι 700.000 ζούν στην Πόλη του Παναμά η οποία είναι και η πρωτεύουσα της χώρας. Έχει πρόσβαση και προς τον Ατλαντικό και προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η επίσημη γλώσσα του Παναμά είναι η Ισπανική γλώσσα. Στην εξάσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Παναμά χρησιμοποιούνται δυο γλώσσες,η Αγγλική και η Ισπανική.
Ο Παναμάς έχει μία σταθερή οικονομική, φορολογική και επενδυτική πολιτική, ανεξάρτητα από τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει από την ίδρυση του σαν Κράτος. Το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το Μπαλμπόα (Balboa) αλλά με την νομισματική συμφωνία του 1904 με τις ΗΠΑ μπορεί και το αμερικάνικο δολάριο (USD) να κυκλοφορεί ελεύθερα στις συναλλαγές εντός και εκτός της χώρας. Στον Παναμά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην διακίνηση τόσο του συναλλάγματος όσο και στην κυκλοφορία του χρήματος.
Η ανωνυμία και η μυστικότητα των πληροφοριών είναι πάντα δεδομένη. Η ίδρυση μιάς εταιρείας στον Παναμά γίνεται μέσα σε 48 ώρες το αργότερο, αλλά με το "φακελάκι" ιδρύονται οι εταιρείες με ένα τηλεφώνημα ή ακόμη και στο χθές.
Το όνομα της εταιρείας μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε γλώσσα (συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής). Η επωνυμία της επιχείρησης πρέπει να περιλαμβάνει υποxρεωτικά τις λέξεις Incorporation ή Corporation ή S.A. ή το αντίστοιχο όνομα σε άλλη γλώσσα,π.χ. Α.Ε., ΜΙΖΕΣ Ο.Ε., αρκεί να μην υπάρχει άλλη εταιρεία με το ίδιο όνομα! Για την ίδρυση εταιρείας, μόνο δυο μέτοχοι χρειάζεται να εμφανίζονται στο καταστατικό της. Συνήθως χρησιμοποιούνται σαν μέτοχοι ψευδεπενδυτές (nominees). Πρέπει όμως να θυμάστε ότι χρειάζεται να δηλώνονται οι αλλαγές στους διευθυντές της εταιρίας όχι όμως και στους μέτοχους της εταιρείας. Η εταιρεία πρέπει ακόμη να διατηρεί μόνιμο αντιπρόσωπο (resident agent) στον Παναμά που σχεδόν πάντοτε είναι κάποιος νομικός ή δικηγόρος του Παναμά. Είναι λοιπόν φανερό ότι απόλυτη ανωνυμία των πραγματικών μέτοχων, ιδρυτών και διευθυντών της κάθε Παναμέζικης εταιρίας είναι δυνατή, εγγυημένη 100% σίγουρη και νόμιμη.
Οι εταιρείες στον Παναμά πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρείς διευθυντές (directors) των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται στο καταστατικό της εταιρείας και οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικό να μένουν στον Παναμά. Και εδώ υπάρχει η πλήρη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ψευδοδιυθυντές (nominees). Οι διευθυντές ΔΕΝ μπορούν να είναι και μέτοχοι. Συνολικά λοιπόν χρειάζονται πέντε nominees.
Δεν υπάρχει υποχρέωση για κράτηση πλήρους λογιστηρίου ή φορολογικών στοιχείων από την εταιρεία ή τους ιδιώτες για τις Παναμέζικες αρχές εκτός των βιβλίων ταμείου και συνελεύσεων τα οποία μπορεί να τα κρατά κανείς σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση συμπλήρωσης φορολογικών, εμπορικών ή άλλων στοιχείων για τις αρχές του Παναμά. Αν η επιχείρηση ΔΕΝ κάνει εργασίες στον Παναμά, τότε η εταιρεία ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΦΟΡΟΥΣ, κανενός είδους ή μορφής και ΔΕΝ συμπληρώνει φορολογικές δηλώσεις ή άλλα έγγραφα. Ο μοναδικός φόρος που πληρώνει μία Παναμέζικη εταιρεία, όσο μεγάλος και αν είναι ο τζίρος ή τα κέρδη της, είναι με την ονομασία Annual Franchise Tax ύψους 150 δολαρίων ετησίως και πληρώνεται απλά και μόνο για να γνωρίζουν οι αρχές του Παναμά ότι η εταιρεία αυτή λειτουργεί ακόμη !
Υπάρχουν γραφεία στον Παναμά, Αγγλία, Αμερική, Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα, που αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής να φτιάξουν μία νομιμότατη εταιρεία για σας, χωρίς εσείς να φαίνεστε πουθενά σαν επενδυτής, ιδρυτής, μέτοχος ή διευθυντής.
Συγκεκριμένα με ελάχιστα χρήματα κάνουν όλες τις εργασίες όπως την ίδρυση της εταιρείας π.χ. το καταστατικό, σας στέλνουν την σφραγίδα εταιρείας, πληρώνουν τα τέλη ίδρυσης και σας ταχυδρομούν πλήρη φάκελο με την νόμιμα ιδρυθείσα εταιρεία σας. Ακόμη, με μία έξτρα αμοιβή σας προσφέρουν αντιπρόσωπο και ακόμη τρείς ψευδοδιευθυντές και δύο ψευδομετόχους, μία γραμματέα για την διεκπεραίωση των εργασιών σας, fax, τέλεξ, τηλέφωνα και ακόμη σας προωθούν τα τιμολόγια, τις πληρωμές, τις εισπράξεις, τις καταθέσεις σας στις τράπεζες καθώς και την αλληλογραφία σας.
Συνολικά λοιπόν χρειάζονται μερικές χιλιάδες για την ίδρυση της εταιρείας σας για ένα χρόνο λειτουργίας της μαζί με όλες τις εξτρά υπηρεσίες. Κάθε χρόνο για να έχετε όλα τα παραπάνω έξτρα θα πρέπει να πληρώνετε κάτι παραπάνω ενώ χωρίς τα έξτρα το κόστος θα είναι μόνο τα 150 δολάρια.
Αρχίζετε τις εργασίες σας και έχετε ετήσια κέρδη π.χ. δέκα-είκοσι εκατομμύρια δολάρια, πληρώνετε τον φόρο με την ονομασία Annual Franchise Tax των 150 δολαρίων και σε όλα νομιμότατος!
Υπάρχουν και τα ετοιματζίδικα. Αν δηλαδή θέλει κάποιος μία εταιρεία που έχει ιδρυθεί στον Παναμά πρίν ένα, δυο, πέντε ή περισσότερα χρόνια παραγγέλνει την αγορά της σε κάποιο γραφείο που του "πουλά" μια "στημένη" εταιρεία.
Και όλα αυτά με τις ευλογίες και την στήριξη της ΕΟΚ η οποία συνεχώς βγάζει νόμους για το ξέπλυμα των χρημάτων και την φοροδιαφυγή.
Μήπως η νομοθεσία της ΕΟΚ για το ξέπλυμα χρημάτων αφορά μόνο την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και όχι την Αγγλία η οποία δουλεύει επαγγελματικά επί του θέματος ;
Νομίζουμε ότι η ΕΟΚ θα πρέπει να εξαιρέσει άμεσα όλους τους φορολογικούς παραδείσους (tax-free countries) από επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις από όλα τα προγράμματα της πρίν το πράγμα πάρει ευρύτερες και επικίνδυνες διεθνείς διαστάσεις. Η φοροδιαφυγή πρέπει να κυνηγηθεί σε διεθνές επίπεδο και από την ΕΟΚ !
Για να είμαστε και πιο "ιν" στα πράγματα θα πρέπει να τονίσω ότι ο ΠΑΝΑΜΑΣ (πρόγραμμα PAN ) όσο και αν φαίνεται απίστευτο ΔΕΝ είναι ο μόνος φορολογικός παράδεισος που προστατεύεται από την ΕΟΚ και επιχορηγείται! Αναφέρουμε μερικούς ακόμη προστα-τευόμενους φορολογικούς παραδείσους από την ΕΟΚ όπως ΛΙΒΕΡΙΑ (πρόγραμμα LBR), ΜΠΕΛΙΖΕ (πρόγραμμα BEL), ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΕΣ (πρόγραμμα NEA), κλπ.
Τα στοιχεία για το άρθρο αυτό τα έχουμε πάρει απευθείας από πρόγραμμα της ΕΟΚ, των συνεργαζομένων Τραπεζών, και από το διαφημιστικό Έντυπο γνωστού Αγγλικού γραφείου που σύντομα (λόγω των πολλών δραστηριοτήτων των πάσης φύσεως εν Ελλάδι Κοσκωτάδων και ..άκιδων) θα γίνει γνωστό και στην χώρα μας.
Μέχρι στιγμής ακούμε για προσφυγές εναντίον της Ελλάδας από την ΕΟΚ για διάφορα θέματα. Προσοχή όμως γιατί πλησιάζει και η άλλη κατεύθυνση. Μήπως η υπό κατάρρευση ελληνική οικονομία έχει οδηγηθεί στην κατάσταση αυτή και από τους ένθερμους υπαλλήλους της ΕΟΚ που ΔΕΝ ενημερώνουν ποτέ !
Μήπως πράκτορες σε υψηλές θέσεις σε κυρίους τομείς υποβόσκουν και προωθούν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος;
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν γνώσεις, η πίστη και τα ιδανικά φαίνεται ότι έχουν παραμεριστεί για λίγο, λόγω των συνθηκών. Όμως έρχονται οι ΕΛΛΗΝΕΣ...

Γρηγόρης Ζώρζος
Οικονομολόγος-Αθήναι

   
 
[ Πίσω ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ] [ Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 12ον]