Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΙΣ
ΤΩΝ ΑΡΑΟΥΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ: Γιώργος Λαθύρης, Δικηγόρος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ
 

Όταν πρό τριών περίπου ετών, στο δεύτερο τεύχος της ΤΕΤΡΑΚΤΥΟΣ, ανακοινώσαμε στην δεύτερη σελίδα ότι υπάρχει βιβλίο το οποίο αναφέρεται σε Χιλιανούς, απογόνους αρχαίων Ελλήνων, μετρούσαμε πραγματικά τις μέρες μέχρι αυτό να μεταφρασθή. Εδώ και ένα μηνα περίπου το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Έτσι μάθαμε ότι ο Πάμπλο Νερούντα ήταν Αραουκάνος δηλαδή ελληνο-χιλιανός.
Για πρώτη φορά κυκλοφορεί στην Ελλάδα κάποιο βιβλίο σχετικό με την μυστηριώδη (μέχρι πρότινος) φυλή των Αραουκάνων της Χιλής.
Η φυλή αυτή έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις αρετές της και ιδίως για την ακατάβλητη μαχητικότητά της μέσα στην πρόσφατη ιστορία, αφού αντιτάχθηκε με επιτυχία επί 300 χρόνια και ποτέ δεν κατακτήθηκε από τους Ισπανούς, ούτε με τα όπλα ούτε μέσω της θρησκείας. Από που αντλούσαν την δύναμή τους, ποια ήταν η καταγωγή και κοσμοθεώρησή τους;
Μέχρι πρόσφατα είχαν διατυπωθεί μόνο θεωρίες, πολλές από τις οποίες πλησίασαν την αλήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην λευκή φυλή, έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή, έφθασαν στην Χιλή από τα δυτικά κλπ. Όμως οι ίδιοι, μέχρι σχετικά πρόσφατα, δεν είχαν ακόμη μιλήσει. Τότε, σε ένα κρίσιμο Συμβούλιό τους απεφασίσθη η δημοσιοποίηση της καταγωγής τους και ανετέθη στον επίσημο ιστορικό τους Λόνκο Κιλαπάν, να προβή σε σχετικές ανακοινώσεις και συγγράψη σχετικό βιβλίο. Το βιβλίο γράφτηκε το 1974 στα Ισπανικά και εκδόθηκε το 1974 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Σαντιάγκο. Το βιβλίο είναι γραμμένο με τον λακωνικό τρόπο κι έτσι, πίσω από τις γραμμές υπάρχει ένα "δεύτερο" κι ένα "τρίτο" βιβλίο... Αποτελεί έναν ύμνο για την ακατάβλητη ελληνική φυλή και έρχεται να δικαιώση εμάς που πιστεύαμε στην πανελλαδικότητα και παγκοσμιότητα των προ και μετά κατακλυσμιαίων Ελλήνων.

   
 
[ Πίσω ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ] [ Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 13ον]