ΥΓΕΙΑ
ΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

της ιατρού ΙΦΙΑΝΑΣΣΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ
ΝΑΣΑ BEAUTE A.E.
NOTΑΡΑ 56, ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
42.26.507

 

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως η "εποχή της αφθονίας". Αφθονία τροφίμων αλλά και νόσων που αυξάνονται όλο και περισσότερο με την αποδοχή ενός επιζήμιου τρόπου ζωής και διατροφής, του λεγόμενου Δυτικού τρόπου διατροφής.
Επειδή ο υγιής νούς απαιτεί, για να λειτουργήση σωστά, ένα υγιές σώμα, δεν νοείται σκεπτόμενος άνθρωπος να μη διατρέφεται σωστά. Οι μάστιγες της εποχής μας δεν είναι πλέον η χολέρα και η ελονοσία αλλά η στεφανιαία, ο διαβήτης, ο καρκίνος κ.ά. σχετιζόμενα με την κακή διατροφή.
Η δρ Καραμπάτσου, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, μελέτησε κι εφήρμοσε στις μεθόδους της, τις γνώσεις των προγόνων μας, μεγάλων μορφών της φυσικής και προληπτικής ιατρικής, Ιπποκράτη, Γαληνό και τις εφαρμόζει στο Κέντρο Διαιτολογίας, υγιεινού-φυσικού αδυνατίσματος στον Πειραιά. Όμως, ταξίδεψε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε όλο τον κόσμο μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες των διαφόρων λαών.
Όλες αυτές οι εμπειρίες, αξιοποιούνται, αναλύονται και παρουσιάζονται στις σελίδες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου το οποίο προσφέρει και περιγράφει τις αποτελεσματικότερες μεθόδους φυσικής θεραπευτικής και αυτογνωσίας οι οποίες αποτελούν μεθόδους ιάσεως των περισσοτέρων συγχρόνων ασθενειών. Και πόσο ελληνικό είναι αυτό το βιβλίο; Αυτό που διαβάσαμε δεν το είχαμε διανοηθεί. Το βιβλίο είναι, από την αρχή ως το τέλος, γραμμένο σαν να ξεπήδησε από τα κλασσικά χρόνια. Ξεκινά με τον Ορφικό Ύμνο προς την Θεά Υγεία. Ακολούθως, παρατίθενται πλήθος προσεκτικά επιλεγμένων στοιχείων τα οποία αναφέρονται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ιστορία και διατροφικές συνήθειες. Με απόλυτο σεβασμό στην επιστήμη, αναλύει τις διατροφικές αντιλήψεις των αρχαίων και προτείνει την λεγόμενη "μεσογειακή δίαιτα", η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος σαν η μόνη σωστή "πρόταση ζωής".
Ακολούθως, αναλύονται ενδελεχώς όλα τα περί σώματος, διατροφής και θρεπτικών ουσιών και τελικώς καταλήγει σε πλαίσια διαίτης αναλόγως παθήσεως ή σωματικής καταστάσεως.
Ο αναγνώστης που θα έχει την τύχη να διαβάση αυτό το βιβλίο, εκτός της σπάνιας διατροφικής γνώσεως και της κατανοήσεως της τροφικής και πεπτικής διαδικασίας που θα αποκτήση, θα νοιώση τον σεβασμό του για τους αρχαίους Έλληνες να πολλαπλασιάζεται και θα αισθανθή περίεργα για τον αγώνα που κάποιοι κάνουν για να τους υποτιμήσουν. Ευτύχημα για τους νέο-Έλληνες το βιβλίο αυτό το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία των αφυπνιστικών έργων.

   
 
[ Πίσω ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ] [ Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 13ον]