ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΡΖΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
πληροφορίες: 01 38.36.231
 

Το καταπληκτικό σε πληροφορίες και αναλυτική σκέψη βιβλίο ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ του μελετητή οικονομολόγου Γρηγόρη Ζώρζου αποτελεί τις πρώτες σημειώσεις της μεγάλης έρευνάς του για την αρχαιοελληνική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και αποτελεί μια διαμαρτυρία για τους διαγεγραμμένους από το ιστορικό γίγνεσθαι κλασσικούς οικονομολόγους της αρχαίας Ελλάδος οι οποίοι εδώ και αιώνες προσέφεραν οικονομικές θεωρίες και συστήματα που ακόμη και σήμερα δεν έχουν *ανακαλυφθή*.
Και όπως λέγει ο τραγικός ...ο χρόνος-Κρόνος τα μεν άδηλα φέρων στο φως τα δε φανερά αποκρύπτων (ο μακρός καναρίθμητος χρόνος φύει τ' άδηλα και φανέντα κρύπτεται, Σοφοκλής, Αίας 646).
Έτσι και εμείς, σε μνήμη αυτών των διαγεγραμμένων από το ιστορικό γίγνεσθαι ήρωες της Αρχαίας Ελλάδος, παρουσιάζουμε μια σειρά απί ιδέες που αναφέρονται στο οικονομικό γίγνεσθαι, για να μην μένουν διαχρονικά στην αφάνεια οι αθάνατοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ.
Στο βιβλίο αναλύονται διασωθέντα έργα και αποσπάσματα από τον ΗΣΙΟΔΟ, ΣΑΠΦΩ, ΑΛΚΑΙΟ, ΟΜΗΡΟ, ΕΥΜΕΛΟ, ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟ, ΚΑΛΛΙΝΟ και ΜΙΜΝΕΡΜΟ που αναφέρονται στην οικονομία της εποχής του 8ου αιώνα π.Χ. παρουσιάζοντας την οικονομική κοινωνική δομή και την οικονομική σκέψη των αφανών οικονομολόγων.
Υπάρχει ακόμη, και αναφορά για τους οικονομολόγους κατά την εποχή του ΜΙΝΩΑ και ερμηνευτικό έργων του ΗΣΙΟΔΟΥ.
Στα μεγάλα πλοια το πλήρωμα των πλοίων περιελάμβανε τον πλοηγό, τον κάπηλο, τους κωπηλάτες και τον ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ. Ιλιάς Τ 42-44 (και ταμίαι παρά νηυσίν).
Το έργο τελειώνει με τα λόγια του Σωκράτη "ο καλός οικονομολόγος είναι αυτός που γνωρίζει και τους εχθρούς να χρησιμοποιή έτσι ωστε να επωφελείται από αυτούς". (Ξενοφών Λόγος Οικονομικός 15).
Προλογίζει ο Πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού κος Απόστολος Χατζηνικολάου. "το βιβλίο ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ αποτελεί μια μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτογενή έρευνα για την αρχαιοελληνική οικονομία".
έρχονται οι ΕΛΛΗΝΕΣ...........

   
 
[ Πίσω ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ] [ Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 9ον]