ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ, ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ, ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ
1. Τι προσφέρει στο λαό;
Την δυνατότητα να ζητήσει την τροποποίηση/ανάκληση νόμων, δαταγμάτων κ.τ.λ. ή να προτείνει νέους νόμους και θεσμούς.

2. Τι προβλέπεται στο Σύνταγμα;
Το Σύνταγμα δεν προβλέπει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών. Προβλέπει δημοψήφισμα μόνο με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ή της Βουλής, που κι αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα αλλά στο μέλλον (δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο σχετικός νόμος).

3. Πού έχει τις ρίζες του ο θεσμός; Πού εφαρμόζεται σήμερα;
Ο θεσμός παραπέμπει ευθέως στην Αθηναϊκή Δημοκρατία των κλασικών χρόνων, τη μοναδική πραγματική Δημοκρατία στην παγκόσμια ιστορία, εφαρμόζεται δε επιτυχώς στην Ελβετία. Δημοψηφίσματα γίνονται και σε Πολιτείες των ΗΠΑ. Γίνοντα, επίσης, και σε πολλές άλλες χώρες (Ιταλία, Γαλλία κ.τ.λ.) αλλά με πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων.

4. Γιατί δεν εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, πλην της Ελβετίας;
Στις άλλες δημοκρατικές χώρες του κόσμου, όλες οι πολιτικές διαδικασίες περνούν, κατά παράδοση, μέσα από τα κόμματα. Κι αυτά δεν θέλουν να εκχωρήσουν ούτε μέρος του ελέγχου της εξουσίας στην ίδια την πηγή κάθε εξουσίας, το λαό.

5. Είναι ο λαός ώριμος για δημοψηφίσματα;
Αν δεν είναι ώριμος να αποφασίσει σε ένα μόνο θέμα, οσοδήποτε σοβαρό, πώς είναι ώριμος να εκλέγει την κατάλληλη Κυβέρνηση, που θα χειριστεί όλα ανεξαιρέτως τα θέματα και μάλιστα εν λευκώ;

6. Πώς μπορεί ο λαός να κρίνει σε δύσκολα ή λεπτά ζητήματα;
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που είχαν οι αποφάσεις του λαού, τόσο στην αρχαία Αθήνα όσο και τη σύγχρονη Ελβετία, έχει αποδείξει ότι οι περιπτώσεις εσφαλμένων αποφάσεών του ήταν πολύ λιγότερες από τις αντίστοιχες των Κυβερνήσεων.

7. Ποιά μειονεκτήματα και ποιά πλεονεκτήματα έχει θεσμός;
Ο θεσμός δεν προσθέτει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ αντίθετα έχει σοβαρά πλεονεκτήματα;
- Είναι η εγκυρότερη απάντηση στο τι πράγματι επιθυμεί κάθε φορά ο λαός.
- Αυξάνει την πολιτική υπευθυνότητα καθενός.
- Προφυλάσσει τους πολιτικούς από πιέσεις προς κατευθύνσεις που αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον και διευκολύνει την Κυβέρνηση σε περίπτωση σοβαρού διλήμματος.

8. Πώς θα γίνονται τα δημοψηφίσματα;
Η πλούσια εμπειρία της Ελβετίας αποτελεί μια σοβαρή βάση αναφοράς στην τεχνική των δημοψηφισμάτων.

9. Πώς θα αντέξουμε το κόστος των δημοψηφισμάτων;
Τα δημοψηφίσματα, όπως άλλωστε και οι εκλογές, μπορούν να γίνουν (και γίνονται σε άλλες χώρες) με μεθόδους που έχουν ελάχιστο κόστος - ταχυδρομικώς, στους χώρους εργασίας κ.τ.λ.

(Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 648 1710, 823 9353, 881 3897)

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ΤΕΤΡΑΚΤΥΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ "2002"
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΙΝΗΣΙΣ ΑΜΕΣΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΕΛΥΘΗ ΑΦ' ΕΝΟΣ ΜΕΝ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΦ' ΕΤΕΡΟΥ ΛΟΓΩ ΜΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΙΚΑΝΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ

   
 
[ Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 5ον ]