ΤΟ ΠΡΙΝΣΤΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ


Για πρώτη φορά ένας ιστορικός διώκεται δικαστικά γιατί αμφισβήτησε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.
Πρόκειται για τον 78χρονο Βρεττανό (αμερικανοσιωνιστή) Μπέρναρντ Λιούις, καθηγητή Ανατολικών Σπουδών στο αμερικάνικό Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και αυθεντία στην τουρκική και μεσανατολική ιστορία.
Ο Λιούις είναι ίσως ο "εκλεκτότερος" από τούς "πρεσβυτέρους" της σιών καί έχει το προνόμιο να "χαράσση" πολιτιστική πολιτική στον πνευματικό(;) ή καλύτερα ακαδημαϊκό κόσμο των ΗΠΑ. Σε αυτά τα πλαίσια δομείται η κατά πολλούς ανεξήγητη πολεμική των "αμερικανών" ακαδημαϊκών κατά του Ελληνικού πνεύματος, πολιτισμού και ιστορίας. Τα κηρύγματα αυτά αρχίζουν σε σιωνιστικές συναθροίσεις, όπως διαπιστώσαμε, και ακολούθως, συντονισμένα καί με άψογη εμφάνιση, βγαίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΜΜΕ. Παρατηρήσαμε όμως οτι ο σιωνισμός έβαλε στο στόχαστρό του και τούς Αρμενίους. Το Πρίνστον και ο Λιούις κατευθύνουν το παιγνίδι αυτό.
Αρθρο τών ΝΕΩΝ αναφέρει:
"Ο Λιούις εξόργισε τους Αρμενίους και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα με μια συνέντευξη που έδωσε τον Νοέμβριο στην εφημερίδα "Λε Μοντ", στην οποία αμφισβήτησε ότι η τουρκική κυβέρνηση εξόντωσε βάσει σχεδίου, από το 1915 έως το 1917, 1,5 εκατομμύριο άμαχους Αρμενίους. Αναγνώρισε στην Αγκυρα ελαφρυντικά ("υπήρχε αρμενικό πρόβλημα για τους Τούρκους") και αμφισβήτησε ότι υπήρξε "εσκεμμένη πολιτική, μια απόφαση να εξοντωθεί συστηματικά το αρμενικό έθνος".
Την επόμενη εβδομάδα, τριάντα Γάλλοι διανοούμενοι -μεταξύ τους ο Ζαν Πιέρ Βερνάν, ο Πιερ Βιντάλ Νακέ και ο Αντρέ Κασπί- εξέφρασαν την οργή τους από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας υπενθυμίζοντας πως οι νομικοί της δεκαετίας του 1930 είχαν ορίσει την έννοια της γενοκτονίας σε αναφορά με την τύχη των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η υπόθεση θα έμενε εκεί, αν ο Λιούις δεν επανήρχετο. Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την 1η Ιανουαρίου, επέμενε στις θεσεις του αποδίδοντας τον θάνατο ενός μεγάλου αριθμού Αρμενίων στην πείνα, τις αρρώστειες, την εγκατάλειψη και το κρύο. Γιατί τα βάσανα των εκτοπισθέντων παρατάθηκαν και στη διάρκεια του χειμώνα Απίθανος ισχυρισμός αφού οι μεγαλύτερες σφαγές διαπράχθηκαν το καλοκαίρι του 1915 και οι περισσότεροι εκτοπισμένοι είχαν μεταφερθεί στην.. διόλου πολική έρημο της Συρίας. Η απάντηση του ήταν ακόμη χειρότερη από τη συνέντευξή του λέει ο Πατρίκ Ντεβετζιάν δικηγόρος της Ενωσης Αρμενίων και προσάγει τον Εβραίο Λιούις στα δικαστήρια βάσει άρθρου του γαλ-λικού αστικού κώδικα που τιμωρεί όσους αρνούνται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
Αλλά η πραγματικότητα της γενοκτονίας των Αρμενίων αναγνωρίσθηκε από τον ΟΗΕ το 1985 και από το Ευρωκοινοβούλιο το 1987. Γιατί ο καθηγητής έρχεται σήμερα να την αμφισβητήσει; Κολακεύει την Τουρκία για να απο-κτήση πρόσβαση σε αρχεία που ελέγχει η τουρκική κυβέρνηση, λένε κάποιοι και άλλοι επικαλούνται τον Παλαιστίνιο διανοούμενο Εντουαρτ Σαϊντ, που είχε κάποτε πει για τη δουλειά του Λιούις ότι εμφανίζεται ως φιλελεύθερη αντικειμενική έρευνα, αλλά στην πραγματικότητα πλησιάζει πολύ στην προπαγάνδα."
Ο αγώνας του Λιούις και του Ισραηλινού λόμπυ, στις ΗΠΑ, αναφορικά με την γενοκτονία τών Αρμενίων, είναι επιτυχής, διότι απέτρεψαν ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας από το αμερικανικό κογκρέσσο εφαρμόζοντας στους πολιτικούς τις γνωστές πιέσεις.

Γρηγόρης Μπέλλος

ΥΓ. ΕΤΟΣ "2001"
Το παραπάνω κείμενο εγράφη το 1995 την Ανοιξη. Ο Μπερνάρντ Λούις κατεδικάσθη τελικώς από την Γαλλική Δικαιοσύνη με το εξωφρενικό πρόστιμο των ..10 γαλλικών φράγκων. Πράγμα που καθιστά τον όρο Γαλλική-Δικαιοσύνη σχήμα οξύμωρον.
Πληροφοριακά, τον επόμενο χρόνο ο Λεπέν αμφισβήτησε την εβραϊκή γενοκτονία και κατεδικάσθη σε πρόστιμο 500.000 γαλλικών φράγκων.
Αλλο βέβαια εβραίος κι άλλο αρμένιος για την Γαλλική ..Δικαιοσύνη.
Όμως και στις ΗΠΑ οι πανίσχυρες εβραϊκές οργανώσεις μέχρι σήμερα βραχυκλώνουν συνεχώς και επιτυχώς κάθε προσπάθεια αναγνωρίσεως της Αρμενικής Γενοκτονίας.

 

 
[ Πίσω Πολιτική] [ Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 4ον]