ΕΞΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

 

ΑΔΕΛΑΪΣ 16-3-1996.
Μετά από -13- χρόνια στην κυβέρνηση, το εργατικό κόμμα της Αυστραλίας, υπέστη οδυνηρή ήττα στις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στις 2/3/96.
Η στροφή κατά του εργατικού κόμματος εκυμάνθη γύρω στο 5.35%, που σαν αποτέλεσμα είχε την απώλεια 40 εδρών. Τις έδρες τους έχασαν και 7 υπουργοί. Τις εκλογές κέρδισε ο συνασπισμός φιλελευθέρων-αγροτικών.
Συνολικώς -6- βουλευτές ελληνικής καταγωγής εξελέγησαν. Από την κυβερνητική παράταξη των φιλελευθέρων εξελέγησαν 1...ο Πέτρος Γεωργίου στην έδρα Κούγιογκ της Μελβούρνης και 2... ο Νίκος Δοντάς στην έδρα του Νόρθερν Τέριτορυ-Ντάργουιν.
Με το εργατικό κόμμα εξελέγησαν 1.... ο Ανδρέας Θεοφάνους στην έδρα Κόλγουελ της Μελβούρνης 2... ο Πήτερ Μόρις (Μοντιάδης) στην έδρα Σόρτλαντ του Σίδνεϋ 3... ο Άλαν Μόρις (Μοντιάδης) στην έδρα Νιούκαστλ και 4.... στην γερουσία η ομογένεια εκπροσωπείται από τον γερουσιαστή της Νοτίου Αυστραλίας (Αδελαΐς) Νίκο Μπόλκα ο οποίος διετέλεσε υπουργός μεταναστεύσεως στην απερχόμενη εργατική κυβέρνηση.
Συνολικά, στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σαββάτου έθεσαν υποψηφιότητα -16- άτομα ελληνικής καταγωγής.
Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει δεσμευθεί έναντι της ομογένειας, να στηρίξη τις ελληνικές θέσεις στο κυπριακό και θα ακολουθήση την φιλελληνική πολιτική της προηγουμένης εργατικής κυβερνήσεως στο Σκοπιανό ζήτημα. Ο νέος πρωθυπουργός, Τζών Χάουαρντ, υπεσχέθη οτι η κυβέρνησή του θα υπογράψη διακρατική συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων με την Ελλάδα και θα συνεχίση να χρηματοδοτή τα μεταναστευτικά σχολεία που διδάσκουν τα ελληνικά και άλλες γλώσσες εκτός της Αγγλικής. Αξίζει να σημειωθή οτι ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του νέου πρωθυπουργού είναι ο ελληνικής καταγωγής Αθαν. Συνοδινός.
Τα Αυστραλιανά μέσα ενημερώσεως σημείωναν με έμφαση επίσης το γεγονός οτι ο νέος πρωθυπουργός όταν πήγαινε γυμνάσιο και λύκειο υποχρεωνόταν ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ επί χρόνια από τον "εκκεντρικό" διευθυντή του σχολείου του να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος.

Δημ. Θεοδωρίδης
ADELAIDE, SOUTH AUSTRALIA

   
 
[Πίσω Πολιτική] [Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 7ον]