ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

 

ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
Τα ελληνόπουλα της Μελβούρνης διατηρούν την μητρική τους γλώσσα, τα ελληνικά δηλαδή, περισσότερο από τα παιδιά οποιασδήποτε άλλης εθνικότητος. Αυτό προκύπτει από τα πορίσματα μιάς εκθέσεως, με θέμα τις εθνικότητες της πολιτείας της Βικτωρίας (Μελβούρνης), που έδωσε στην δημοσιότητα ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζέφ Κένετ.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τα ελληνικά είναι η τρίτη δημοφιλέστερη γλώσσα της Μελβούρνης, με ελάχιστη διαφορά από την δεύτερη Ιταλική και με πρώτη φυσικά την Αγγλική.
Περίπου 17.000 παιδιά κάτω των -15- ετών, τα οποία έχουν γεννηθή στην Αυστραλία, εξακολουθούν να μιλούν τα ελληνικά στο σπίτι. Στον ίδιο περίπου αριθμό κυμαίνονται και τα παιδιά που μιλούν την Ιταλική, αλλά ως γνωστόν η ιταλική πατριά είναι σαφώς μεγαλύτερη της ελληνικής.
Σε γενικές γραμμές, η επίδοση παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής, και ειδικά των παιδιών ελληνικής καταγωγής, είναι υψηλότερη από αυτή των παιδιών που προέρχονται από Αυστραλιανό-αγγλοκελτικό περιβάλλον.
Ο τίτλος της εκθέσεως, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζέφ Κένετ, είναι Multicultural Victoria inquiry report (έκθεσις της πολυπολιτισμικής έρευνας στην Βικτώρια), και ουσιαστικά αποτελεί τα πορίσματα μιάς εξονυχιστικής έρευνας που έγινε γιά να διαπιστωθή πόσο αποτελεσματικά η κυβέρνησις της Βικτώρια, τα διάφορα υπουργεία και οι κρατικές υπηρεσίες, εξυπηρετούν τον μη-αγγλόφωνο πληθυσμό της πολιτείας. Η έρευνα έγινε πέρσι, με εντολή του πρωθυπουργού, από το Victoria Ethnic Affairs commission (Βικτωριανή επιτροπή εθνικών υποθέσεων), μέλος της οποίας είναι και η συμπάροικος, επικεφαλής των ελληνόφωνων προγραμμάτων του ραδιοφώνου της S.B.S. (Special Broadcasting Services=ειδική υπηρεσία ραδιοφωνίας), κυρία Ευγενία Γιοκαρίνη-Μωραΐτη.
"Η έκθεση αυτή", υπεστήριξε ο κ. Τζέφ Κένετ, "είναι η πρώτη του είδους της στην Αυστραλία και δείχνει την σημασία πουαποδίδει η κυβέρνησή μου στην παροχή υπηρεσιών ποιότητος στους μη-αγγλόφωνους πολίτες της Βικτώριας".

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το Ελληνικό κοινοβούλιο στις 24/2/1994 και τις ανά τον κόσμο πραγματοποιούμενες εκδηλώσεις μνήμης, θα ήθελα να υπογραμμίσω κάποιο αξιόλογο γεγονός που έλαβε χώρα στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Μελβούρνη το 1994.
Ένας Αυστραλός της Μελβούρνης, συνταξιούχος και ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ο Πότρικ Σίνγκλετον, ο οποίος σπούδασε θέατρο, κατεσκεύασε ένα υπαίθριο θέατρο σε αρχαίο ρυθμό στην περιοχή Κρόϊντον της Μελβούρνης. Το θέατρο έχει χωρητικότητα -210- ατόμων και ελπίζει οτι θα χρησιμοποιηθή από τα πανεπιστήμια γιά αυθεντικές παραστάσεις ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ.
Ο Σίνγκλετον λατρεύει τους πόντιους και στο θέατρό του έδωσε το όνομα "Τραπεζούντα", γιατί εκεί δεν έχει βρεθή αρχαίο ελληνικό θέατρο, όπως λέει. Στους γύρω χώρους έχει φυτέψη δένδρα τα οποία έφερε από την Ελλάδα, από όπου επέστρεψε, και το έχη διακοσμήση με ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ.

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
Βουλευτής του παρανόμου Τουρκο-κυπριακού καθεστώτος επισκέφθηκε κρυφά την Μελβούρνη και είχε επαφές με βουλευτές και γερουσιαστές όλων των κομμάτων. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΕΚΑ και πρόεδρος της ομοσπονδίας κυπριακών κοινοτήτων Αυστραλίας κ. Παν. Γιαννούδης, μετά από ενημέρωση που του έγινε από την Κύπρο.
Την πληροφορία αυτή την μετέδωσε και Τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός. Ο βουλευτής που μας επισκέφθηκε στις αρχές Απριλίου 1996 ήταν ο Εσκμπέρ Σερακιτζίν του κόμματος "εθνικής ενότητος" του οποίου ηγείται ο κ. Ερόγλου.
Την επίσκεψή του εδώ στην Μελβούρνη φαίνεται να οργάνωσε ο κ. Τάισον Ερέν, βουλευτής του ALP (εργατικού κόμματος) στην πολιτειακή άνω βουλή. Ο Ερέν φέρεται να φρόντισε να οργανώση και συνάντηση του κ. Σερακιτζίν με την γερουσιαστή του ALP κυρία Τσατσίντα Κόλινς. Όπως μετέδωσε δε ο Τουρκοκυπριακός σταθμός, ο βουλευτής του ψευδοκράτους του Ντεκτάς φέρεται να είπε στους αυστραλούς πολιτικούς "να μην πιστεύουν στην προπαγάνδα των Ελλήνων και να επισκεφθούν την κατεχόμενη Κύπρο για να δούν την πραγματική κατάσταση."
Ο κ. Γιαννούδης ανέφερε ότι θα επιδιώξη να συναντηθή με την γερουσιαστή Κόλλινς και με άλλους πολιτικούς με τους οποίους συναντήθηκε ο Τουρκοκύπριος βουλευτής, γιά να τους ενημερώση σωστά....

Δημ. Θεοδωρίδης
ADELAIDE, SOUTH AUSTRALIA

   
 
[Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 8ον]