ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΔΙΤΕΣ Η ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

 

Όποιος βρέθηκε στην Ρόδο κατά το τέλος του μηνός Ιουνίου του 1996, απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές του διακοπές, ήταν φυσικό να παρηκολούθησε την παράσταση του "Ηχος και Φως".
Μεγάλη έκπληξη προκαλούσε η παλαιότης του μαγνητοφωνημένου υλικού, που έμοιαζε με ραδιοφωνικό θέατρο της δεκαετίας του 1960. Ορισμένοι από τους ηθοποιούς μάλιστα έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια. Αυτό όπως φάνηκε όμως, ήταν το λιγότερο.
Το θεατρικό κείμενο που ακούστηκε, περιέγραφε τις τελευταίες ημέρες της αλώσεως της Ρόδου από τους Τούρκους. Το απαράδεκτο και εξοργιστικό ήταν πως οι Ιππότες κατακτητές του νησιού, εμφανίζονταν ως οι νόμιμοι κληρονόμοι του νησιού, προστάτες και υπερασπιστές του και τα ιστορικά στοιχεία που παρετίθεντο, έβριθαν από αποκρύψεις, ανακρίβειες και πλαστογραφίες όπως:
-1. Σε ένα αμιγώς Ελληνικό νησί το οποίο κατοικήθηκε από την αρχαιότητα ως σήμερα από Έλληνες, δεν ακούστηε όνομα Ελληνικό.
-2. Η Ρόδος, που ήταν Βυζαντινή επαρχία, στην πραγματικότητα κατεκτήθη από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 1306, με Μάγιστρο του Τάγματος τον Φούλκ Ντε Βιλλαρέ.
-3. Παρελείπετο το επεισόδιο του ηρωισμού της Αναστασίας, Ελληνίδος ηρωίδος της Ρόδου, η οποία όταν είδε τον άνδρα της σκοτωμένο, έσφαξε τα παιδιά της και πέθανε ηρωικώς μαχομένη. Γεγονός που θα είχε κάθε λόγο να τιμάται.
-4. Ψευδώς ανεφέρθη πως όλοι οι Ιππότες έπεσαν μαχόμενοι, εκτός ελαχίστων. Η αλήθεια είναι οτι έκαναν συμφωνία με τους Τούρκους, μπήκαν στα πλοία και ένα πρωινό του 1523 έφυγαν για την Κρήτη παίρνοντας μαζί τους 4-5.000 ντόπιους Ροδίτες και τον μητροπολίτη Κλήμη, τον οποίον αργότερα ο Πάπας έχρισε καρδινάλιο. Η ιστορία λέει πως αυτοί που έφυγαν δεν ανέχοντο την σκλαβιά και καταλάβαιναν ότι δεν θα "περάσουν καλά" με τους κατακτητές. Λες και οι υπόλοιποι πτωχοί Ροδίτες που παρέμειναν, όχι μόνο την ανέχοντο, αλλά και πίστευαν πως θα καλοπεράσουν.
-5. Ανεφέρθη η προδοσία του Ντ' Αμαράλ. Απέφυγαν όμως να αναφέρουν πως αυτός που έριχνε τα βέλη με τις πληροφορίες, στους Τούρκους, από την θέση της Οδέρνης, ήταν ένας ψευτο-χριστιανός εβραίος, ο Βλάσιος Ντιέζ. Απέφυγαν επίσης να αναφέρουν την κατασκοπεία ενός εβραίου γιατρού ο οποίος απεστάλη από τον πατέρα του Σουλεϊμάν ως κατάσκοπος στην Ρόδο και βαπτίσθηκε χριστιανός.
Το κείμενο αυτό, αποτελεί ντροπή για το Ελληνικό νησί της Ρόδου, διότι παρουσίαζε τους Έλληνες ως δούλους και υπηρέτες των Ιπποτών, πλαστογράφησε την ιστορία και ταιριάζει μόνο σε μια Ρόδο που βρίσκεται υπό εχθρική κατοχή.

   
 
[Πίσω Bυζάντιο] [Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 9ον ]