ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ
 


Κύριε διευθυντά,
την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου του 1997, επεσκέφθην τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Εκεί εβρίσκετο και μία ομάδα επισκεπτών, τους οποίους ξεναγούσε μία (όπως έμαθα αργότερα) αρχαιολόγος συνεργάτης του διευθυντού των ανασκαφών Δίου.
Επειδή ορισμένες φράσεις της μου τράβηξαν την προσοχή, απεφάσισα να παρακολουθήσω ολόκληρη την υπόλοιπη ξενάγηση. Έτσι, έμαθα ότι:
1. το αλφάβητο το εφηύραν οι Φοίνικες
2. ο Ορφέας όπως και ο Διόνυσος δεν είναι ελληνικής καταγωγής
3. Το 12θεο είχε "κουρασθεί" γι' αυτό εισήχθησαν στην Ελλάδα ξένοι θεοί όπως η Ίσις, ο Σέραπις κ.ά.
4. την Διονυσιακή λατρεία ηρνούντο και κατεδίωκον οι Έλληνες και όπου επεβλήθη, αυτό συνέβη μετά από αιματηρές ταραχές. Σαν παράδειγμα στους ισχυρισμούς αυτούς ανέφερε τις Βάκχες του Ευριπίδη.
5. Αμφιταλαντευόμενη, τέλος, ανάμεσα στην "κάθοδο των Δωριέων" και στο αυτόχθονο του Ελληνικού γένους, τελικά αποφασίζει να ισχυρισθή το αυτόχθονο, αρνούμενη όμως τώρα την Ελληνική καταγωγή αυτών που ονομάζει προέλληνες. (τον ίδιο ισχυρισμό άκουσα και στην εκπομπή του Ρένου Αποστολίδη, στο κανάλι 5, στις 11-10-97), ότι δηλαδή ο Μινωικός και ο Κυκλαδικός πολιτισμός δεν είναι Ελληνικοί.
6. Είναι λάθος να ονομάζουμε την περίοδο μετά τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου "ελληνιστική" και πρέπει να την αποκαλούμε "Μακεδονική".
Μεγάλη έκπληξη μου προκάλεσε η ανύπαρκτη αντίδραση των ακροατών της εν λόγω κυρίας......
Κώστας Παπαδόπουλος
Θεσσαλονίκη

   
 
[ Πίσω TEYXOΣ 13ον]