ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
 

Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα καθιερώνεται όλο και περισσότερο η τεχνολογία. Ο άνθρωπος περιτριγυρίζεται από προβλήματα, τα οποία νομίζει, οτι δεν είναι σε θέση να τα λύσει. Ξεχνά όμως οτι πίσω από κάθε πρόβλημα ή υποτιθέμενη άλυτη κατάσταση βρίσκονται άνθρωποι, και οτι ο μόνος δρόμος, που οδηγεί σ' αυτούς είναι η επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι η γέφυρα επαφής μας με το περιβάλλον κι αυτό την κάνει ένα τελείως απαραίτητο παράγοντα της ύπαρξής μας. Θα μπορούσε κανείς να πεί, οτι ο άνθρωπος αυτοκαταστρέφεται στο βαθμό που αποφεύγει την επικοινωνία.
Με "τεχνικές" γνώσεις λοιπόν θα απαντήσουμε στην πρόκληση της τεχνολογίας, γνώσεις που δεν είναι καινούργιες. Καινούργια είναι ίσως η αντίληψη, οτι μπορεί κανείς να βάλει σε μία τάξη αυτές τις γνώσεις, γιά να τις καταλάβει καλύτερα και να γνωρίσει τις αλληλουχίες μεταξύ τους. Ετσι θα μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει ανάλογα, γιά να κάνει την ζωή του πιό άνετη, ακριβώς όπως κάνει και με όλα τα άλλα στοιχεία της σημερινής τεχνολογίας.
Ολοι μας ξέρουμε τι είναι η επικοινωνία, έχουμε όμως λίγο ή πολύ μία αφηρημένη αντίληψη γιά αυτή την έννοια. Ας την αναλύσουμε λοιπόν με τεχνοκρατικά κριτήρια γιά να δούμε τι σημαίνει. Επικοινωνία θα πεί, να έχω την πρόθεση να μεταδώσω ή μεταβιβάσω κάτι σε κάποιον άλλον διά μέσου μίας απόστασης. Χρειάζεται λοιπόν να έχω σαφή πρόθεση, να στρέψω την προσοχή μου σε κάποιον, να δω άν κι ο άλλος έχει στραμμένη την προσοχή του σε εμένα, καί να μεταδώσω το μήνυμά μου διά μέσου της απόστασης που μας χωρίζει. Το μήνυμά μου πρέπει να μεταδωθεί καθαρά και ανάλογα δυνατά, ώστε να μπορέσει ο άλλος να το καταλάβει. Αφού το καταλάβει πρέπει να με επιβεβαιώσει , οτι με άκουσε και με κατάλαβε γιά να κλείσει ο κύκλος της επικοινωνίας, που ξεκίνησε από εμένα.
Εχουμε λοιπόν ένα σωρό παράγοντες, που μπορούν να κάνουν μία επικοινωνία να πετύχει ή να αποτύχει: πρόθεση, προσοχή, απόσταση, μήνυμα, κατανόηση του μηνύματος από τον άλλο, επιβεβαίωση. Χωρίς πρόθεση να επικοινωνήσεις δεν έχεις την ανάλογη προσοχή, το μήνυμά σου δεν είναι καθαρό (μπορείς να μασάς τις λέξεις ή να μιλάς σιγά ή να κοιτάς αλλού) κι ο άλλος δεν μπορεί να σε καταλάβει. Η μπορεί εσύ να είσαι εντάξει στην επικοινωνία σου και ο άλλος να μην σου επιβεβαιώνει οτι σε άκουσε και κατάλαβε. Εχεις τότε έναν ανοιχτό κύκλο που σου τραβάει την προσοχή. Ακόμη και μία δουλειά που δεν τελείωσε είναι ένας ανοικτός κύκλος. Φανταστείτε λοιπόν πόσοι τέτοιοι ανοικτοί κύκλοι μπορεί να υπάρχουν με αποτέλεσμα να μας μπερδεύουν και να φέρνουν αναστάτωση στη ζωή μας. Ξέροντας τι χρειάζεται γιά να κλείνουν οι κύκλοι επικοινωνίας μας, επιβεβαίωση δηλαδή, την απαιτούμε, την επιδιώκουμε, κλείνουμε τους ανοικτούς κύκλους και βάζουμε περισσότερη τάξη στη ζωή μας.
Η επικοινωνία είναι ένας από τους τρείς βασικούς παράγοντες, που είναι τελείως απαραίτητοι, όταν θέλουμε να χειριστούμε θέματα της καθημερινής μας ζωής με ακόμα καλύτερο τρόπο. Δίνουν απάντηση σε ερωτήματα όπως: "Πως πρέπει να μιλώ με άλλους;" ή "πως θα προχωρήσω καλλυτερα στη δουλειά μου;". Οι τρείς αυτοί παράγοντες είναι: επικοινωνία, συμπάθεια, αίσθηση της πραγματικότητας και όπως θα δούμε, από αυτούς εξαρτάται σε τι βαθμό μπορούμε να καταλαβαίνουμε τους άλλους γύρω μας και να ζούμε αρμονικά μαζί τους. Συμπάθεια σημαίνει πόσο μας αρέσει κάποιος άλλος ή όχι. Ο βαθμός συμπάθειας φαίνεται κι από την απόσταση που κρατάμε από ένα άλλο άτομο. Κάποιον που συμπαθούμε τον θέλουμε κοντά μας ενώ μας ενοχλεί η παρουσία κάποιου που αντιπαθούμε. Αίσθηση της πραγματικότητος σημαίνει σε τι βαθμό αντιλαμβανόμαστε κάτι που υπάρχει γύρω μας. Ορισμένα πράγματα φαίνονται πιό πραγματικά από άλλα, η παρουσία τους είναι πιό έκδηλη, πιό έντονη. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη ορισμός γιά την παραπάνω έννοια: είναι ο βαθμός στον οποίο συμφωνούμε με κάποιον άλλο, οτι κάτι υπάρχει, οτι κάτι είναι έτσι όπως είναι. Κάτι φαίνεται το ίδιο πραγματικό σε μένα και κάποιον άλλο, γιατί συμφωνούμε και δεχόμαστε οτι υπάρχει και έχει την μορφή που έχει. Συμφωνούμε σ' αυτό, άρα έχουμε την ίδια πραγματικότητα, διαφωνούμε σημαίνει εγώ π.χ. βρίσκω κάτι ωραίο κι ο άλλος άσχημο, άρα έχουμε διαφορετική πραγματικότητα γιά το ίδιο πράγμα.
Και τώρα η πρακτική εφαρμογή αυτών των παραγόντων: υπάρχει μία τέτοια αλληλένδεση μεταξύ τους, έτσι ώστε βελτιώνοντας τον ένα βελτιώνουμε ταυτόχρονα και τους άλλους δύο. Χειροτερεύει ο ένας, το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους δύο. Οταν αισθάνεται κανείς σε μειωμένο βαθμό συμπάθεια γιά ένα άλλο άτομο, συμφωνεί όλο και λιγώτερο μαζί του και αρχίζει να μήν τον λαμβάνει υπ' όψη του, μειώνεται δηλαδή η αίσθηση της πραγματικότητάς του γιά τον άλλο. Σαν επακόλουθο μειώνεται κι' ο βαθμός επικοινωνίας ή ατονεί τελείως.
Οταν η αίσθηση της παρουσίας του άλλου είναι μειωμένη π.χ. λόγω μεγάλης απόστασης υπάρχει μειωμένος βαθμός επικοινωνίας και το συναίσθημα της συμπάθειας αρχίζει να χάνεται. Αν σε αυτή την περίπτωση επιδιώξουμε να αυξήσουμε ένα παράγοντα π.χ. την επικοινωνία (γράφοντας ή τηλεφωνώντας) αυτόματα αυξάνουν κι οι άλλοι δύο παράγοντες, το άλλο άτομο γίνεται πιό υπαρκτό κι ο βαθμός συμπάθειας αυξάνει. Αν λοιπόν με κάποιον "δεν τα βρίσκουμε", σημαίνει οτι κάτι δεν πάει καλά με τους παράγοντες που προαναφέραμε.
Εφ' όσον θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον άλλον πρέπει να επικοινωνήσουμε περισσότερο μαζί του βρίσκοντας σημεία που συμφωνούμε, γιά να έχουμε την ίδια πραγματικότητα. Αυτόματα η συμπάθειά μας γιά τον άλλο θα αυξηθεί κι αυτή σε ανάλογο βαθμό και θα αρχίσουμε να τον καταλαβαίνουμε καλύτερα. Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και από την πλευρά του άλλου. Βλέπουμε λοιπόν, πως με την επικοινωνία, την συμπάθεια και την αίσθηση της πραγματικότητας έχουμε τρία ατού στα χέρια μας, γιά να πετύχουμε μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση.
Ο πιό βασικός βέβαια από τους τρείς αυτούς παράγοντες είναι η επικοινωνία. Με αυτήν μπορούμε πιό άνετα να ξεκινήσουμε γιά να αυξήσουμε και την κοινή πραγματικότητα (συμφωνία) και τον βαθμό της αμοιβαίας συμπάθειας. Αν το καλοσκεφτούμε, θα δούμε οτι κάθε παρεξήγηση ή έλλειψη κατανόησης οφείλεται σε έλλειψη αυτών των τριών παραγόντων και βασικά της επικοινωνίας.
Σε αυτή την περίπτωση μία είναι η λύση, περισσότερη επικοινωνία, όχι λιγώτερη, μην κάνεις πίσω αλλά μίλησε, συζήτησε, εξωτερικεύσου, άκουσε, άσε τον άλλο να σου μιλήσει κι αυτός. Είναι αυτό που λέμε λύσε την παρεξήγηση, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αυτό τον τρόπο. Μπορεί βέβαια μία σχέση ή μία κατάσταση να μη φθάσει στο σημείο να αποκατασταθεί πλήρως, τουλάχιστο όμως θα έχει επέλθει ένας βαθμός συνεννόησης αποδεκτός και από τις δύο πλευρές, θα επέλθει περισσότερη κατανόησηΚαι εδώ είναι το "μυστικό", η κατανόηση εξαρτάται άμεσα από αυτά που είπαμε προηγουμένως, από την επικοινωνία, το βαθμό συμπάθειας και της κοινής πραγματικότητος. Και περισσότερη κατανόηση χρειάζεται ο καθένας μας, γιά νά έχει, στο βαθμό που του λείπει, περισσότερη αρμονία και επιτυχία στη ζωή του.

Δρ. Θεοχάρης Ταντανάσης

   
 
[ Πίσω ]