ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ
ΑΝΑΒΙΩΣΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΥΠΕΡ-ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

 

Η έκφρασις "αναβίωση-αποκατάσταση" κάτι αρχαιοελληνικού στον τόπο μας, ακούγεται τόσο εξωπραγματική και απίθανη ώστε στην καλύτερη περίπτωση να γεννά καχυποψίες και ερωτηματικά. Ένας λαός, του οποίου τα όνειρα "εφόνευσαν" πολλές φορές δικοί και ξένοι, που πορεύεται προδομένος πολιτιστικά, πολιτισμικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά, σε ένα αβέβαιο αύριο, ελεγχόμενος σε κάθε του βήμα ασφυκτικά από στρατούς καλοθελητών ή ουδαίων, είναι δυνατόν να έχη σθένος ώστε να σκαλίζη στάχτες και να ξεθάβη το ηρωικό, μεγαλειώδες και ένδοξο παρελθόν του;
Μα οι ουδαίοι διέταξαν τους μικρούτσικους να τους αποτελειώσουν πνευματικά, να εξουθενώσουν τις αντιστάσεις τους με πρωινούς φραπέδες και βραδυνά μπράβο, με πολιτιστικές πρωτεύουσες αποβλακωθέντων τσαρλατάνων και τα ιερά οστά του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β', πατρός του πατρός των Ελλήνων, Αλεξάνδρου, να είναι εκτεθειμένα σε κοινή θέα ως να πρόκειται γιά οστά δεινοσαύρου ή άλλου τινός σπανίου ζωικού ευρήματος
Τότε οι άνθρωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, ανέλαβαν τιτάνειο έργο πιθανώς δυσβάστακτο αλλά ελπίζουν, "....ένα όνειρο, μιά εσωτερική παρόρμηση γιά την ανεύρεση της καλύτερης, αποτελεσματικότερης και ίσως τελειώτερης μαχητικής τέχνης μας οδήγησε στην αρχαία Ελλάδα, λίκνο του πολιτισμού και των ανθρωπίνων αξιών. Ξαφνικά εκεί όπου δεν υπήρχε τίποτε, βρέθηκαν οι τρόποι εκγύμνασης, το διαιτολόγιο, οι ασκήσεις, τα παλαίσματα μέσα στο αγώνισμα του Παγκρατίου αθλήματος", όπως γράφει ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ΕΟΠΑ, Λάζαρος Σαββίδης.
Το Παγκράτιον βέβαια, αποτελεί την αρχαιότερη αμυντική τέχνη και ήταν γνωστό στους προκατακλυσμιαίους κατοίκους της Αιγηίδος, όπως προκύπτει από την Αργοναυτική εκστρατεία των Ορφικών. Διετηρήθη, μετά τους κατακλυσμούς, στο ιερόν της Δωδώνης, από τους ιερείς του Διός, όπως αναφέρει ο Πολύαινος στα "Πελασγικά" του. Το ανεκάλυψαν ο Ηρακλής ή ο Θησεύς, τα πανάρχαια χρόνια, το αναμόρφωσε ο Λεύκαρος ο Ακαρνάν αλλά σαν Ολυμπιακό αγώνισμα έγινε δεκτό κατά την 33η Ολυμπιάδα (648 π.χ.). Ήταν αναμφισβήτητα η παλαιότερη και δυναμικότερη πολεμική τέχνη και σαν τέτοια χρησιμοποιήθηκε στην στρατιωτική εκπαίδευση των Ελλήνων. Κατά την πρώτη γνωστή εκστρατεία των Ελλήνων στην Ινδία, υπό τον Διόνυσο, μετεδόθη το παγκράτιον στους ανατολικούς λαούς. Αυτό βεβαιώνεται από τον Απολλώνιο Τυανέα ο οποίος ευρισκόμενος σε ναό του Θιβέτ, οδηγήθηκε από τους μοναχούς σε κάποια αίθουσα του ναού. Εκεί, στους τοίχους της αιθούσης, ήταν σκαλισμένες οι βασικές κινήσεις του παγκρατίου όπως τις είχε μεταδώση ο Διόνυσος, όπως ισχυρίζοντο οι μοναχοί. Οι περισσότεροι μαχηταί του Αλεξάνδρου ήσαν επίσης παγκρατισταί. Έτσι, κατανοούμε την ανάπτυξη συναφών πολεμικών τεχνών στην Άπω Ανατολή. Εδιδάχθησαν από τους Έλληνες.
Σαν αγώνισμα, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε ότι αφορά την μυική δύναμη, την φυσική κατάσταση, την πνευματική κατάσταση και την τεχνική. Είναι σκληρό, επιβλητικό και θεαματικό. Σαν φιλοσοφία έχει βάσεις την ευψυχία, την τόλμη, την γενναιότητα, την αρετή, τον ανθρωπισμό, την αυτοσυγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παγκρατίου κ. Κώστας Λιάσκας "...οι γονείς μπορούν να διακρίνουν και να εμπιστευθούν την διαπαιδαγωγική του λειτουργία και αξία. Επειδή το Παγκράτιο συμβολίζει, πρέπει να σηματοδοτεί και μία στάση ζωής με: πνευματική πειθαρχία, σωματική άσκηση και αυτοπεποίθηση, ψυχοσωματική ισορροπία, ικανότητα συγκέντρωσης, σεβασμό του άλλου (μέλους της κοινότητος). Αποτελεί ένα είδος συμβολής στην απάντηση που πρέπει να δώσει η κοινωνία μας στον άκρατο δυτικότροπο καταναλωτισμό και στην ατομικιστική στάση απέναντι στην ζωή.".
Η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος, ανεγνωρίσθη το 1995, μετά προσπάθειες 15 ετών. Προσπάθειά της είναι η αναβίωση, αποκατάσταση και ευρύτατη διάδοση του αγωνίσματος. Η προσπάθειά τους, πέρα από συγκινητική, είναι εθνική και ιστορική. Στην μισοβάρβαρη κοινωνία μας, ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο στους νέους και τους δίδεται ένα ακόμη όπλο εναντίον των ξενόφερτων "εθίμων" (ναρκωτικά, ακοολισμός, "δυτικός τρόπος ζωής"). Όπως η ίδια η ΕΟΠΑ λέει "Σκοπός της ΕΟΠΑ είναι η αφύπνιση όλων των Ελλήνων για την αναβίωση και εν συνεχεία την ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ του Παγκρατίου σε όλη την υδρόγειο με την δημιουργία σε πρώτη φάση και μέσα στο 1996 της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ και στα αμέσως επόμενα χρόνια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, έτσι ώστε "το εν Ολυμπία το κάλλιστον" να επανέλθη εκει που ανήκει, στα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ...... η ΕΟΠΑ, με συγκρατημένη υπερηφάνεια καμαρώνει για την ραγδαία εξέλιξη της διάδοσης και εξάπλωσης του παγκρατίου αθλήματος, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ".
Συγχαίρουμε τους ανθρώπους του παγκρατίου, τους φανερούς και αφανείς εργάτες αυτής της ευγενικής προσπάθειας, και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους.

Γρηγόρης Μπέλλος
Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Α.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λιάσκας Κώστας
Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τριγάζης Πολυνείκης
Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιχαλόπουλος Θανάσης
ΤΑΜΙΑΣ-ΟΙΚΟΝ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Ζώρζος Γρηγόρης
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Κουτρουμπας Παναγιώτης
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Σερέτης Φώτης
ΜΕΛΟΣ-ΕΦΟΡΟΣ ΥΛΙΚΟΥ: Αναστασίου Νίκος
ΜΕΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Σαββίδης Λάζαρος
ΜΕΛΟΣ-ΓΕΝ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ: Κόζιακας Νίκος
ΜΕΛΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Μαζαράκης Ανδρέας
ΜΕΛΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: Μακαρίου Σταύρος
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαββίδης Λόζαρος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τριγάζης Πολυνείκης
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Κουτρούμπας Παναγιώτης
ΜΕΛΟΣ: Παπαθανασίου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ: Κουμπέ-Ψαννή Μαρία-Ελένη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κουτρούμπας Παναγιώτης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπαθανασίου Γιώργος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Τριανταφύλλου Νίκη
ΜΕΛΟΣ: Σαββίδης Λόζαρος
ΜΕΛΟΣ: Τριγάζης Πολυνείκης

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καΐπης Διονύσης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπαμίχου Δήμητρα
ΜΕΛΟΣ: Καραντάνας Θανάσης

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπαλτής Ηλίας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Αναστασίου Νίκος
ΜΕΛΟΣ: Μακαρίου Σταύρος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιχαλόπουλος Θανάσης
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Σερέτης Φώτης
ΜΕΛΟΣ: Γκλέζος Δημήτριος
ΜΕΛΟΣ: Καραβίνος Ευθύμιος
ΜΕΛΟΣ: Κούτρας Βαγγέλης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κόζιακας Νίκος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Κρανιώτης Χαράλαμπος
ΜΕΛΟΣ: Αθανασός Βαγγέλης
ΜΕΛΟΣ: Μακρής Κώστας
ΜΕΛΟΣ: Μπουχλαριώτης Χρήστος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κόντος Γιώργος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Χριστόπουλος Ευθύμιος
ΜΕΛΟΣ: Λουκόπουλος Χρήστος
ΜΕΛΟΣ: Κογχυλάκης Μανόλης

ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Κοκόνογλου Μαρία

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ΤΕΤΡΑΚΤΥΟΣ ΤΟ "2002".
Αλλη μία σοβαρή προσπάθεια έσβυσε πριν καλοξεκινήσει για λόγους γνωστούς στους ρωμιούς. Αρχομανία, υστεροβουλία κλπ Είναι και οι εκάστοτε κακοδαίμονες που καραδοκούν στοχεύοντας στην υποδαύλιση της διχόνειας σε κάθε φιλελληνική προσπάθεια.. τι κατάρα μα τον Γιαχβέ.

 

   

[ Πίσω ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ] [ Πίσω ΤΕΥΧΟΣ 8ον]